Standarder och rekommendationer

Vi och/eller våra medlemmar skapar nya standarder och koncept för hållbarhet

Tjänster

Standarder

Kund

Medlemmar, 100 Gruppen

År

Pågående

Rexs - Standard för utbyte av krav

Mängden hållbarhetskrav och andra krav är stor och ökar i alla branscher. Kraven hanteras manuellt, definieras i olika dokumentformat och skickas mellan parterna via e-post, vilket leder till ineffektivitet och risker. Detta adresseras genom att Rexs möjliggör digitalisering av kravhanteringsprocessen genom att beskriva hur krav kan struktureras för digital hantering. Detta innebär att krav kan lagras och utbytas digitalt mellan system och organisationer för bättre hantering. 100-gruppen har bidragit till utvecklingen av Rexs och ansvarar nu för underhåll och kommunikation av standarden.

Om du vill veta mer besök vår hemsida Rexs eller ta kontakt med Ulf Bergvall eller Robert af Wetterstedt.

 

Rixs-Dacke - Standardiserade produktmallar för inventering, hantering och datautbyte av återanvändbara och nya byggdelar, byggprodukter och möbler.

Rixs-Dacke gör det enklare att identifiera och återanvända material mellan olika aktörer. Rixs-Dacke är designad med människor i åtanke och prioriterar enkelheten i att hitta och välja rätt kategori för produkterna. Beteckningarna i produktmallarna och strukturen påminner mer om en järnaffär än ett tekniskt klassificeringssystem (som det kan integreras med) och är därför intuitiv både för de som uppfinner och hanterar produkter och de som efterfrågar komponenter till sina projekt. Produktmallarna innehåller ett stort antal kategorier och tillhörande egenskaper. Det underlättar vid inventeringen att även egenskaper för kategorierna är definierade. En kategori kan t.ex. vara en viss typ av dörr och egenskapen en viss brandklass, ljudklass, mått på dörren.

Standardiserade produktmallar möjliggör en enhetlig systematisering av material, vilket underlättar delning av digital information mellan olika aktörer när systemen kan tala samma språk. Det skapar en gemensam grund för att använda återanvändbara byggmaterial, inredningar och möbler, vilket i sin tur främjar en mer effektiv och hållbar resurshantering inom den cirkulära ekonomin.

100-gruppen tillhandahåller Rixs-Dacke kostnadsfritt via ett API. Detta gör produktmallarna tillgängliga för alla aktörer som vill integrera denna resurs i sina egna applikationer och system. Medlemmar i The 100 Group har möjlighet att delta i arbetet med att påverka innehållet i framtida versioner av Rixs-Dacke.

Om du vill veta mer, besök vår hemsida Rixs-Dacke eller ta kontakt med Ulf Bergvall eller Robert af Wetterstedt.

Rekommendationer för hållbar inredningsdesign

Klimatförändringarna ställer nya krav på alla aktörer inom design- och byggbranschen. I övergången från en linjär till en cirkulär ekonomi kommer inredningsarkitektens roll att förändras mot att ha större ansvar och betydelse i alla projektfaser. Även om branschen idag arbetar mer och mer med återanvändning, med nya cirkulära affärsmodeller som utvecklas dagligen, saknas det fortfarande tydliga rekommendationer som täcker alla hållbarhetsperspektiv.

Därför arbetar flera arkitektkontor som är medlemmar i 100-gruppen med att ta fram rekommendationer och vägledning för att arbeta med hållbarhet i inredningsuppdrag. Rekommendationerna ska täcka alla hållbarhetsperspektiv - miljömässiga, sociala och ekonomiska. De ska vara evidensbaserade och innehålla designprinciper, mål och referensvärden där sådana finns, samt en processbeskrivning som säkerställer att hållbarhetsaspekter integreras och hanteras i alla projektfaser, samt upprätthålls under hela projektets livscykel.

Om du vill veta mer är du välkommen att kontakta Ivana Kildsgaard.

För att underlätta utvecklingen och införandet av digitala standarder och metoder i branschen anordnar vi 2-3 särskilda medlemsmöten per år om detta ämne.  

BLI MEDLEM

Låt oss tillsammans bygga en cirkulär och hållbar inredningsindustri före 2030.