100-gruppen
Pågående
100-gruppen är ett nätverk där alla typer av aktörer inom inredningsbranschen finns representerade. Våra medlemmar har omfattande expertis inom olika steg i värdekedjan och genom nätverksträffar och seminarier delar vi med oss av vår kunskap och inspirerar varandra. Vi erbjuder en plattform för nätverkande och erfarenhetsutbyte, i syfte att påskynda övergången till en hållbar och cirkulär framtid.
Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla och dela vår kunskap med andra aktörer i branschen genom deltagande i forsknings- och utvecklingsprojekt, konferenser, seminarier och föreläsningar på företag, samt genom artiklar i branschtidningar och dagspress.
Branschen utvecklas snabbt och för att hjälpa till att hålla oss på rätt spår är vi engagerade i att skapa opinion och driva debatt.
- Lansering av den digitala kravstandarden för en klimatneutral framtid. Datum: 19 april 2023. Typ av evenemang: hybrid. Seminariet arrangeras i samarbete med Nationella riktlinjer, RED Management,COreSource och Tengbom. För mer information och anmälan läs här
- Snurra hjulet - Från linjär till cirkulär. Datum: 9 februari 2023. Typ av event: personligen. Evenemanget anordnades i samarbete med Stockholm Furniture Fair och många av 100-gruppens medlemmar. Mer information hittar du här.
- Så påverkas vi av EU:s klimatpolitik i inredningsbranschen. Datum: 29 september 2022. Typ av event:hybrid. Eventet arrangerades i samarbete med TMF, RISE och WASA Kredit och Tengbom. Mer information hittar du här.
- Ljus, luft och natur - nyckeln till en återhämtande kontorsmiljö. Datum: 14 september 2022. Typ av evenemang: Hybrid. Eventet arrangerades i samarbete med VVS Byrån, NAAVA och Signify. Mer information hittar du här.
- Klimatsmarta och hälsofrämjande lösningar för inredningsbranschen. Datum: 13 oktober 2021. Typ av event: hybrid. Eventet arrangerades i samarbete med Bioinnovation, Kungsleden, SwedishWood, RISE och Bjerking. Mer information hittar du här
Många av våra medlemmar är engagerade i forsknings- och utvecklingsprojekt. Några av dem är:
- Re:invent & Re:make hackathon - ett Re:Source-finansierat projekt som genomfördes under 2017, lett av LINK Arkiktetur i samarbete med många medlemmar i 100-gruppen. Två hackathons genomfördes, ett i Stockholm och ett i Malmö. De resulterade i både nya företag och utveckling av cirkulära affärsmodeller hos våra medlemmar. Projektresultaten finns publicerade här.
- Cirkulära interiörer - potential och lösningar för ökad återanvändning av inredningsprodukter - Ett Vinnova-finansierat projekt, lett avIVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med flera medlemmar i 100-gruppen. Vi undersökte miljö-, resurs- och avfallspotentialen från återanvändning och rekonditionering av inredningsprodukter. Resultaten är publicerade här.
- Systematisk hantering av hållbarhetskrav genom hela byggprocessen - Ett finansierat projekt inom Smart Built Environment under ledning av Bjerking. 100-gruppen deltog i projektets styrgrupp. Projektet fokuserade på att utveckla en prototyp för en standard avseende digitalt informationsutbyte av hållbarhetskrav och efterlevnadsdeklarationer. Projektet samarbetade med Nationella riktlinjer, fas 3.
I samband med projektet har en utbildning tagits fram där man kan lära sig mer om strukturering av kravinformation. Den digitala kursen finns kostnadsfritt här. För mer information om projektet, projektpartners och slutrapporten, vänligen se här.
- Systematiskt informationsutbyte för cirkulära affärsmodeller, ett Smart Built miljöfinansierat projekt som leds av Bjerking. 100-gruppen deltog i projektets styrgrupp. Projektets övergripande syfte var att möjliggöra förbättrad interoperabilitet mellan aktörer som verkar i den cirkulära ekonomin inom bygg- och anläggningsindustrin. Syftet med projektet var att konkret visa hur en standard kan se ut och fungera, genom att testa dess användbarhet i verkliga situationer. Projektet gav också synergier för andra branscher med motsvarande utmaningar inom avfallshantering, återvinning och återanvändning, till exempel möbel- och inredningsindustrin. Läs mer om projektet här
- Affärsmodellinnovation för cirkulära möbelflöden - Steg 3. Projektet leddes av RISE och slutfördes under 2019. Många av våra medlemmar var projektpartners medan 100 Gruoup var en del av projektets referensgrupp. Projektets vision var att göra den svenska möbelindustrin internationellt erkänd och visa hur en storskalig omställning till en cirkulär ekonomi kan genomföras i praktiken. Läs mer om projektet här.