Pågående
Cirkulär ekonomi är ett kraftfullt verktyg för att uppnå en hållbar och klimatneutral framtid. Med cirkulär produktdesign och flöden av material och produkter kan vi minska förbrukningen av jordens resurser och skapa ett hållbart system som gör att vi kan hålla oss inom gränserna för vår planet.Inom 100-gruppen samlas vi kring gemensamma utmaningar och söker lösningar genom samarbete och att stödja varandra.
En av de utmaningar som vi ser i branschen idag är att återanvändning och återvinning går allt snabbare, men att produktdesign och processer fortfarande är ganska linjära. För att den cirkulära ekonomin ska fungera på lång sikt måste vi anpassa våra design- och byggprocesser för att designa för lång livslängd, återanvändning, design för återmontering, design för reparation, design för anpassning samt design för materialåtervinning.
Klimatförändringarna ställer nya krav på alla aktörer inom design- och byggbranschen. I övergången från en linjär till en cirkulär ekonomi kommer inredningsarkitektens roll att förändras mot att ha större ansvar och betydelse i alla projektfaser. Även om branschen idag arbetar mer och mer med återanvändning, med nya cirkulära affärsmodeller som utvecklas dagligen, saknas det fortfarande tydliga rekommendationer som täcker alla hållbarhetsperspektiv.
Därför arbetar flera arkitektkontor som är medlemmar i 100-gruppen med att ta fram rekommendationer och riktlinjer för att arbeta med hållbarhet och cirkularitet i inredningsuppdrag. Rekommendationerna ska täcka alla hållbarhetsperspektiv - miljömässiga, sociala och ekonomiska. De ska vara evidensbaserade och innehålla designprinciper, mål och referensvärden där sådana finns, samt en processbeskrivning som säkerställer att hållbarhetsaspekter integreras och hanteras i alla projektskeden, samt upprätthålls genom hela projektets livscykel.
Om du vill veta mer är du välkommen att kontakta Ivana Kildsgaard.